رقابت سالم در یک بازار آزاد خواسته ماست
قراردادهای انحصاری اسنپفود بازار را قفل کرده است ما مشکلی با رقابت سالم نداریم. تنها خواسته ما رقابت در بازاری آزاد بدون رفتارهای ضدرقابتی است .
مدیرعامل زودکس با گفتن جمله بالا در نشست خبری خود با رسانهها گفت: ما از سال 98 در شهر کرمان کارمان را آغاز کردیم و عملاً کرونا به نوعی نقطه عطف و جهشی برای توسعه پلتفرم ما شد. با اینکه در کرمان رقیب بومی داشتیم، اما توانستیم سهم خوبی از بازار کرمان بگیریم. همچنین پس از آن، در سال ۱۴۰۱ پلتفرم را توسعه دادیم و وارد جیرفت، رفسنجان و بندرعباس شدیم. سال ۱۴۰۲ تصمیم را بر آن گذاشتیم که وارد کلانشهرها شویم.
وی ادامه داد: روند گسترش زودکس در سال ۱۴۰۲ به شهرهای بزرگ از جمله مشهد، قم، شیراز و کیش نیز رسید، در حالی که فضای رقابتی در بازار فشردهتر شد، این گسترش به مزایای جدیدی نیز انجامید. اگرچه برخی از این گسترشها به بهبود شرایط رقابتی کمک کردند، اما مشکلات جدیدی نیز بهوجود آمد.
مدیرعامل زودکس ادامه داد؛ اسنپ فود متوجه شد زودکس میتواند به مرور سهم بازار در این شهرهای بزرگ نیز کسب کند؛ در نتیجه رفتارهای انحصارگرانه خود را بیشتر کرد و با عقد قراردادهای انحصاری با وندورها، آنها را نسبت به همکاری با سایر پلتفرمها منع کرد.
هوشمند تأمینکنندگان را پاشنه آشیل کسبوکارهای فعال در حوزه سفارش غذا عنوان کرد و گفت: اسنپ فود با عقد قراردادهای ویژه و انحصاری تأمینکنندگان را در پلتفرم خود قفل کرد و بر اساس قرارداد، آنها اجازه نداشتند با سایر پلتفرمها همکاری داشته باشند. لذا اگر وندوری تصمیم میگرفت از پلتفرم خارج شود، باید بهای سنگینی را به عنوان جریمه پرداخت میکرد که این عاقلانه نبود.
مدیرعامل زودکس ادامه داد: زودکس با وجود مزیتهای مختلف همچون ایرانی بودن پلتفرم و پرداخت در محل و یک سری شرایط ویژه برای مصرفکنندگان، با وجود رفتارهای ضدرقابتی اسنپ فود نتوانست سهمی از بازار را در شهرهای بزرگ دریافت کند و به نوعی پلتفرم در این شهرها قفل شد.
وی عنوان کرد: یک کسبوکار میتواند برای جذب مشتریها و وندورها امتیازات ویژه دهد، اما منع آنها از همکاری با سایر پلتفرمها یک رفتار انحصارطلبانه است.
هوشمند با اشاره به اینکه پس از شکایت ما و تپسی فود از رفتارهای ضدرقابتی اسنپ فود، بارها شنیدیم که پلتفرمهای دیگر توان رقابت ندارند و در نتیجه در شکایت کردن به دنبال سهم بازار هستند، گفت: این صحبت صحیح نیست؛ چرا که اگر اینگونه بود، دلیلی نداشت که اسنپ فود به وندورها با قراردادهای خاص خود فشار آورد. پس در سایر پلتفرمها مزیتهایی وجود داشته که او را نگران کرده و دست به رفتارهای ضدرقابتی زده است.
وی تصریح کرد: زمانی که دیدیم با وجود تلاشهای فراوان نمیتوانیم این رفتارها را پشت سر بگذاریم، تصمیم گرفتیم از این رفتارها در شورای رقابت با ارائه مدارک کامل شکایت کنیم.
قراردادهای انحصاری اسنپفود به کاهش رقابت و زیان مصرفکنندگان منجر میشود
در این نشست، مدیرعامل مرکز مطالعات توسعه و رقابت، به آثار منفی قراردادهای انحصاری اسنپفود اشاره کرد و گفت؛ قراردادها با جریمههای سنگین و شروط سخت، تأمینکنندگان را از همکاری با پلتفرمهای دیگر منع میکنند و برخی رستورانها برای دریافت تخفیفهای ویژه یا خدمات بهتر، مجبور به پذیرش این قراردادها شدهاند. این وضعیت، سهم بازار پلتفرمهای دیگر را به شدت کاهش میدهد.
محمدمهدی جعفریان، همچنین در خصوص تأخیر شورای رقابت در صدور رأی در مورد شکایت زودکس انتقاد کرد و گفت: در فضای پلتفرمی، سرعت رسیدگی به شکایات بسیار مهم است. اگر این موضوع به تأخیر بیفتد، کسبوکارهای کوچکتر ممکن است از بین بروند.
وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در خصوص اینکه آیا تاکنون رستورانهایی بوده اند که تصمیم به خروج از اسنپ فود داشته و با پیگیری اسنپ فود جریمه شده باشند؟ گفت؛ میتوان گفت اسنپفود از طریق ارسال اظهارنامههای قانونی، رستورانهایی را که قرارداد انحصاری را نقض کردهاند، تهدید به جریمه کرده است.
جعفریان در خصوص رفتارهای ضدرقابتی و آثار مخرب آنها در بازار گفت؛ این رویهها تنها به ضرر استارتاپها نیست؛ بلکه به مصرفکنندگان نیز آسیب میزند. کاهش رقابت در بازار به معنای کاهش کیفیت خدمات و افزایش قیمتهاست.
محمدمهدی جعفریان همچنین به اهمیت حضور تامینکنندگان در بازار پلتفرمی و از تغییرات زیرکانه اسنپ در قراردادها اشاره کرد گفت: اگر تامین کنندگان معروف و شناخته شده در پلتفرمها نباشند بدیهی است که کسب و کارهای سفارش غذا سهم بازار زیادی را از دست میدهند. علاوه بر اینکه خروج از قراردادهای انحصاری اسنپ هم به راحتی نیست.اسنپ امتیازهای بیشتری بهرستورانهایی که با اسنپ قرارداد انحصاری بستهاند میدهند و گاه با تخفیف مشروط، رستورانها را وادار به این رویه میکند.
دیدگاهتان را بنویسید