فصل جدیدی در تاریخ بیتکوین: قرارداد آپشن صندوق قابل معامله در بورس آمریکا
صندوق قابل معامله که آن را با نام صندوق ETF نیز میشناسند، گونهای از صندوقهای سرمایهگذاری است که خرید و فروش آن از طریق سامانههای معاملاتی آنلاین کارگزاریها انجام میشود. به بیان سادهتر صندوق ETF را میتوان همانند سهام بورسی خرید و فروش کرد. چندی پیش بود که بیتکوین توانست مجوز ایجاد صندوق قابل معامله بورسی را از مقام تنظیمگر سازمان بورس این کشور دریافت نماید. حال بهنظر میرسد اقدامات بیشتری در این حوزه صورت گرفته و بیتکوین قصد دارد برای کاهش ریسک معاملاتی خود قراردادهای آپشن را برای این صندوقها فراهم کند. به گفته جیمز سیفارت (James Seyffart)، تحلیلگر خبری بلومبرگ، قراردادهای اختیار معامله مرتبط با صندوقهای قابل معامله در بورس بیتکوین (ETF) احتمالا تا سه ماهه اول سال 2025 در ایالات متحده آمریکا راهاندازی میشود.
اختیار معامله (Option) قراردادی دو طرفه بین خریدار و فروشنده است که براساس آن خریدار قرارداد حق، و نه الزام و تعهد، دارد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت معین و در زمانی مشخص بخرد یا بفروشد. بنابراین براساس این قرارداد دو طرف توافق میکنند که در آینده معاملهای انجام دهند. قرارداد اختیار معامله را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: ۱) قرارداد اختیار خرید (Call Option)، ۲) قرارداد اختیار فروش (Put Option).
در قرارداد اختیار خرید دارنده قرارداد حق دارد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت مشخصی به قیمت توافقی در دوره زمانی معینی بخرد. قرارداد اختیار فروش به دارنده حق میدهد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت توافقی در دوره زمانی مشخصی بفروشد. در حالی که خریدار قرارداد اختیار خرید، به امید افزایش قیمت آن را میخرید، خریدار قرارداد اختیار فروش پیشبینی میکند که قیمت در آینده کاهش خواهد یافت.
قرادادهای اختیار معامله از نظر سررسید قرارداد به دو دسته اروپایی و آمریکایی تقسیم میشوند. در قرارداد اختیار معامله آمریکایی از هنگام عقد قرارداد تا سررسید قابل اجرا است. یعنی در طول دوره قرارداد هر وقت که خریدار بخواهد میتواند آن را به اجرا بگذارد. اختیار معامله اروپایی فقط در سررسید یا دوره کوتاهی که به مثابه دورۀ سررسید در نظر گرفته میشود قابل اجراست و خریدار فقط در دورۀ سررسید میتواند آن را به اجرا بگذارد.
قراردادهای اختیار خرید و اختیار فروش امروزه به یکی از قراردادهای محبوب در میان سرمایهگذاران، بهخصوص سرمایهگذاران نهادی، تبدیل شدهاند. این قراردادها مزیتهایی دارند که میتوانند به سرمایهگذاران در بازار داراییهای مختلف کمک فراوان نماید. بهطور کلی چهار مزیت مهم برای این قراردادها برشمرده میشود: ۱) صرفهجویی در هزینهها، ۲) کاهش ریسک سرمایهگذاری، ۳) بازده بالقوه بالاتر، ۴) گزینههای استراتژیک بیشتر برای سرمایهگذاری. با این حال این قراردادها ریسکها و پیچیدگیهایی نیز دارند که در صورت عدم آشنایی یا آشنایی کم سرمایهگذاران با این قراردادها میتواند برای آنها خطرآفرین باشد.
در ماه سپتامبر سال جاری میلادی، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (Securities and Exchange Commission) اجازه فهرست شدن صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله (ETF) بیتکوین بلکراک (BlackRock) و iShares Bitcoin Trust (IBIT) را صادر کرد. برای اجرای قراردادهای اختیار معامله این صندوقها در حال حاضر منتظر امضای نهایی از سوی کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) و شرکت تسویه اختیارات (OCC) هستند. سیفارت، تحلیلگر بلومبرگ، بیان میکند برخلاف قوانین کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده، کمیسیون معاملات آتی کالا و شرکت تسویه اختیارات ضربالاجلهای دقیقی ندارند، بنابراین اگر بخواهند میتوانند آن را بیشتر به تأخیر بیندازند.
شرکت تسویه اختیارات (OCC) نقش مهمی در بازارهای مالی ایالات متحده، به ویژه در معاملات قراردادهای اختیار معامله ایفا میکند. این شرکت به عنوان بزرگترین سازمان تسویه اوراق مشتقه در جهان، یکپارچگی و عملکرد روان بازار اختیار معامله را تضمین میکند. در ایالات متحده، اگر یکی از طرفین نتواند توافق را حفظ کند، شرکت تسویه اختیارات مداخله کرده و تجارت را حل و فصل میکند.
جف پارک (Jeff Park)، رئیس استراتژیهای سرمایهگذاری شرکت Bitwise Invest در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرده است، بیان میکند که فهرست کردن قراردادهای اختیار معامله بیتکوین در صرافیهای تحت نظارت ایالات متحده، جایی که شرکت تسویه اختیارات از معاملهگران در برابر ریسک طرف مقابل محافظت میکند، یک پیشرفت چشمگیر در بازار ارزهای دیجیتال است و فرصتهای بسیار قانعکننده و مناسبی برای سرمایهگذاران ایجاد میکند.
این موضوع همچنین برای مشاوران مالی که بیش از نیمی از جریان مالی ۹ تریلیون دلاری سرمایهگذاری در صندوقهای قابل معامله را کنترل و مدیریت میکنند نیز بسیار حیاتی و تأثیرگذار است. بر اساس نظرسنجی مجله برنامهریزی مالی ، بیش از 10 درصد از مشاوران تا سال 2023 به طور فعال از ابزار قراردادهای اختیار معامله برای مدیریت پرتفوی مشتریان استفاده کردند.
بزرگترین نگرانی در مورد بیتکوین نوسانات بالای آن است، به ویژه در زمانی که قیمت این دارایی در حال کاهش باشد. وجود قرارداد اختیار معامله میتواند به افراد و سرمایهگذاران نهادی کمک کند تا ریسک خود را بهتر مدیریت کنند.
تحلیل مرکز مطالعات توسعه و رقابت:
در کنار نکات مثبتی که وجود قرارداد اختیار معامله در صندوقهای قابل مبادله بورسی میتواند برای مشاوران مالی داشته باشد، با توجه به نکاتی که در مورد قرارداد اختیار معامله بیان شد ایجاد چنین ابزاری میتواند اثرات مثبتی بر بازار رمزارزها داشته باشد. این اثرات را میتوان در چند بعد مشاهده کرد. اولین اثر مثبت این طرح بهبود و ارتقای کشف قیمت این دارایی است. قراردادهای اختیار معامله معمولاً طیف وسیعتری از سرمایهگذاران، از جمله معاملهگران نهادی و خردهفروشی را جذب میکند. این افزایش نقدینگی میتواند منجر به کشف دقیقتر قیمت بیتکوین شود. همچنین میتوان از قراردادهای اختیار مبادله برای محافظت در برابر نوسانات قیمت استفاده کرد که به طور بالقوه باعث کاهش نوسانات در بازار بیتکوین میشود.
قراردادهای اختیار معامله روشی انعطافپذیرتر برای سرمایهگذاری در بیتکوین ارائه میدهند، که امکان استراتژیهای مختلفی مانند خرید قراردادها در زمان گمانهزنی در مورد افزایش قیمت یا فروش قرارداد در ازای حق بیمه را فراهم میکند. همچنین میتوان از قراردادهای اختیار معامله برای مدیریت مؤثر ریسک استفاده کرد و سرمایهگذاری بیتکوین را برای سرمایه گذاران ریسکگریز جذابتر کرد. بنابراین فرصت سرمایهگذاری در این داراییها برای افراد بیشتر میشود.
در دسترس بودن قراردادهای اختیار معامله میتواند درک بیتکوین را به عنوان یک کلاس دارایی بالغ افزایش دهد و سرمایهگذاران بیشتری را جذب کند. معرفی قراردادهای اختیار معامله ميتواند بهصورت بالقوه به افزایش نظارت مقامهای نظارتی منجر شود که وضوح و ثبات بیشتری را برای بازار فراهم میکند. بنابراین قراردادهای اختیار معامله از این طرق میتوانند به بلوغ بیشتر بازار ارزهای دیجیتال کمک کنند. از طرف دیگر موفقیت قراردادهای اختیار معامله صندوقهای سرمایهگذاری بورسی بیتکوین میتواند راه را برای توسعه سایر مشتقات مالی ارزهای دیجیتال هموار کند و عرضه بازار را بیشتر گسترش دهد. با وجود تمامی این نکات مثبت باید منتظر ماند و مشاهده کرد که آیا معرفی این ابزار و گسترش آن، میتواند به تغییر نگرش سرمایهگذاران نسبت به داراییهای رمزارزی منتج شود یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید