اهرم سازی موقعیت مسلط
اهرم سازی موقعیت مسلط
اهرم سازی موقعیت مسلط : تصور کنید یک شرکت بزرگ به نام “Tech Giant” وجود دارد که در بازار ساخت گوشیهای هوشمند بسیار محبوب و با کیفیت است و تقریباً میتوان گفت همه یک تلفن همراه Tech Giant دارند. Tech Giant تصمیم میگیرد یک برنامه مسیریابی جدید به نام “TechMaps” راهاندازی کند و همه از آن استفاده کنند.
از آنجایی که تلفنهای هوشمند Tech Giant بسیار پرفروش هستند، آنها تصمیم میگیرند اپلیکیشن TechMaps را بهصورت پیشنصب بر همه تلفنهای خود نصب کنند. آنها همچنین استفاده از سایر برنامههای مسیریابی روی تلفنهای خود را با کند یا سخت کردن فرآیند جستجو و دانلود آن برنامهها دشوار میکنند. این بدان معناست که مردم استفاده از TechMaps را نه لزوماً به این دلیل که بهتر است، بلکه به دلیل اینکه در دسترس است آغاز میکنند.
در این صورت دیگر اپلیکیشنهای مسیریابی نمیتوانند رقابت عادلانهای داشته باشند زیرا Tech Giant از محبوبیت گوشیهای هوشمند خود برای ارائه برنامه مسیریابی استفاده میکند. حتی اگر برنامه مسیریابی دیگری بهتر باشد، نمیتواند بهراحتی خدمات خود را به مصرفکنندگان گوشیهای پرفروش Tech Giant ارائه دهد و مصرفکنندگان نیز با این موضوع مشکلی ندارند زیرا TechMaps نیاز اصلی آنها را تا حد قابل قبولی رفع میکند.
اگر سایر اپلیکیشنهای مسیریابی نتوانند کاربران را به سمت خدمات خود جذب کنند، ممکن است برای بهبود کیفیت برنامههای خود پول کافی به دست نیاورند، که به معنای نوآوری کمتر در دنیای برنامههای مسیریابی است. افرادی که گوشیهای هوشمند Tech Giant را میخرند ممکن است حتی ندانند که برنامههای مسیریابی بهتر دیگری وجود دارد که میتوانند از آنها استفاده کنند، زیرا آنها به سمت استفاده از TechMaps سوق داده شدهاند.
اهرم سازی ضد رقابتی
در این وضعیت میتوان ادعا کرد که در واقع این شرکت مرتکب اهرمسازی ضد رقابتی شده است زیرا از موقعیت مسلط خود در بازار گوشیهای هوشمند برای به دست آوردن مزیت ناعادلانه در بازار پلتفرمهای مسیریابی استفاده میکند. اهرم سازی موقعیت مسلط ضد رقابتی مشکلساز است، زیرا میتواند منجر به موقعیتی شود که یک شرکت در چندین بازار بیش از حد قدرتمند شود، که این وضعیت میتواند برای مصرفکنندگان و سایر مشاغلی که سعی در ارائه محصولات نوآورانه خود دارند، مضر باشد.
اهرم سازی موقعیت مسلط ، رویه یک شرکت مسلط برای سوء استفاده از تسلط خود در یک بازار، از طریق اقدام به شیوهای ضدرقابتی در بازار دیگری است که در آن بازار موقعیت مسلط ندارد. این رفتار به طور کلی میتواند منجر به اخلال در رقابت شود زمانی که:
- شرکت سعی میکند موقعیت خود در بازار اول را در بازار دوم نیز حفظ کند،
- مشتریان او در بازار اول مشتریان بالقوه در بازار دوم باشند،
- رقبای آن در هر دو بازار حضور داشته باشند.
زمانی که پارامترهای دیگر (مانند قیمت یا عرضه) در نظر گرفته میشوند، اهرم سازی موقعیت مسلط ممکن است به انواع مختلفی از سوء استفاده از موقعیت مسلط تبدیل شود. در واقع شرکتی که در یک بازار موقعیت مسلط دارد، سعی میکند در بازار دیگری که مسلط نیست، موقعیت قدرتمندی را برای خود ایجاد و حفظ کند.
پرونده ضد رقابتی علیه گوگل
پرونده ضد رقابتی علیه گوگل در خصوص اهرم سازی موقعیت مسلط به وسیله وابستهفروشی پروندهای است که توسط کمیسیون تجارت فدرال (FTC) علیه گوگل در سال 2020 تنظیم شد. FTC ادعا میکند که گوگل با اجبار توسعهدهندگان برنامههای اندروید به استفاده از سرویسهای تبلیغاتی گوگل به عنوان شرط حضور در فروشگاه گوگل پلی، از موقعیت خود به عنوان یک انحصارگر بازار برای اهرم سازی موقعیت مسلط استفاده میکند. وابسته سازی زمانی اتفاق میافتد که یک شرکت به مشتریان خود میگوید که برای استفاده از یک محصول یا خدمات، باید از محصول یا خدمات دیگری نیز استفاده کنند.
FTC استدلال میکند که این امر به گوگل اجازه میدهد تا بازار تبلیغات دیجیتال را کنترل کند و به توسعهدهندگان برنامههای اندروید آسیب برساند. FTC همچنین معتقد است که این امر باعث افزایش قیمت تبلیغات دیجیتال میشود. گوگل این اتهامات را رد کرده و در دفاع میگوید که سرویسهای تبلیغاتی این شرکت برای توسعهدهندگان برنامههای اندروید ارزشمند هستند و به آنها کمک میکند تا برنامههای خود را به مخاطبان بیشتری برسانند. همچنین این شرکت معتقد است FTC به اشتباه بازار تبلیغات دیجیتال را تعریف کرده است.
این پرونده هنوز در حال بررسی است و مشخص نیست که نتیجه آن چه خواهد بود. با این حال، از مهمترین پروندههای ضد رقابتی در سالهای اخیر است و میتواند تأثیر قابل توجهی بر بازار تبلیغات دیجیتال داشته باشد.
شواهد FTC برای اثبات ادعاهای خود
- گوگل تنها شرکتی است که میتواند برنامههای اندروید را در فروشگاه گوگل پلی توزیع کند. این امر به گوگل قدرت زیادی در اختیار میدهد تا توسعهدهندگان برنامههای اندروید را تحت فشار قرار دهد.
- گوگل از سرویسهای تبلیغاتی خود برای جمعآوری دادههای ارزشمند در مورد کاربران اندروید استفاده میکند. این دادهها میتواند برای هدف قرار دادن تبلیغات به کاربران خاص استفاده شود.
- گوگل از سرویسهای تبلیغاتی خود برای ایجاد مزیت رقابتی برای خود استفاده میکند. به عنوان مثال، گوگل به توسعهدهندگان برنامههای اندروید اجازه میدهد تا از تبلیغات گوگل در برنامههای خود استفاده کنند، اما به توسعهدهندگان برنامههای اندرویدی که از سرویسهای تبلیغاتی گوگل استفاده نمیکنند، اجازه نمیدهد که تبلیغات غیر گوگل را در برنامههای خود نمایش دهند.
FTC معتقد است که این شواهد نشان میدهد که گوگل از موقعیت خود به عنوان یک انحصارگر بازار برای اهرم سازی موقعیت مسلط استفاده میکند و به این ترتیب به رقابت در بازار تبلیغات دیجیتال آسیب میرساند.
در واقع قدرت بازاری در حلقه متفاوت از زنجیره ارزش یا همان اهرم سازی موقعیت مسلط همراه با یک رفتار ضد رقابتی مکمل مانند بسته سازی، وابسته سازی، سوء استفاده از اطلاعات رقبا اعمال خواهد شد. در نتیجه این رفتار را میتوان به نوعی زیر مجموعهای از سوء استفاده از موقعیت مسلط مندرج در بند(ط) ماده ۴۵ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ دانست.
دیدگاهتان را بنویسید