بانا

مرکز مطالعات توسعه و رقابت چیست؟

در سال‌های اخیر تلاش برای گسترش  بخش خصوصی در کشور از یک سو و توسعه اقتصاد دیجیتال از سوی دیگر مسائل متعددی را از بعد حکمرانی پررنگ ساخته‌ است. به طور طبیعی حرکت از اقتصاد دولتی که آمیخته به نگاه‌های سنتی تعزیراتی و قیمت‌گذاری دستوری و انواع مداخلات دیگر است، به سوی اقتصادی که نقش دولت در آن تنظیم‌گری است، زمان‌بر و دشوار است. با این حال این هدف، پیش و بیش از هرچیز دیگری نیازمند دانش به‌روز علمی و ارائه راهکارهای ابتکاری دقیقی است که بتواند علاوه‌ بر آن‌که چالش‌ها و نگرانی‌های توسعه را برطرف می‌کند، راه را بر انواع مداخلات نادرستی که به نام تنظیم‌گری صورت می‌گیرد، ببندد.
بنابراین در یک کلام، مرکز مطالعات توسعه و رقابت، به عنوان اندیشکده‌ای (Think Tank) که میان بخش خصوصی و دولت پل زده است، چالش‌ها و مسائل بخش خصوصی را در رابطه با سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری در بازارهای مختلف جمع‌آوری می‌کند، سپس با بررسی علمی و تحلیل‌های مبتنی بر دانش، به راهکار می‌رسد و در مرحله نهایی با استفاده از روش‌های مختلف مسئله مذکور را به مسئله سیاست‌مدار تبدیل و تلاش می‌کند به زبان او، راهکاری ارائه دهد.

مرکز مطالعات توسعه و رقابت از کجا شروع شد؟

در میان ابزارها و سیاست‌های مختلف تنظیمی، از سیاست‌های رقابت به عنوان یکی از ارکان مهم توسعه کسب‌وکارها و تقویت بخش خصوصی، رشد نوآوری و افزایش کیفیت خدمات و کالاها نام برده می‌شود. اهمیت این سیاست‌ها در عصر اقتصاد دیجیتال و اقتصاد پلتفرمی دوچندان شده است. این در حالی است که در کشور ما توجه کافی بدان صورت نگرفته و خلأهای دانشی، ساختاری و قانونی مانع شکل‌گیری رقابت اقتصادی شده است. در همین راستا، از سال 1398 هسته اولیه مرکز مطالعات توسعه و رقابت، متشکل از پژوهشگران و فارغ‌التحصیلانی از دانشگاه‌های صنعتی شریف و تهران و با سابقه فعالیت در نهادهای معتبر پژوهشی و سیاستی کشور، فعالیت خود را آغاز کرد و در سال 1400 به صورت رسمی با حمایت خانه ‌اندیشه‌ورزان و اندیشکده حکمرانی شریف تأسیس شد. ​​​​​​​

اکــنون

پس از گذشت سه سال مطالعه، پژوهش، کار میدانی، شبکه‌سازی و انجام پروژه‌های مختلف این مرکز تجربه‌های جالب توجهی از علم و عمل کسب کرده است. انجام پژوهش‌های پایه و سیاستی متعدد و راه‌یابی به بخش نهایی مسابقه سالانه آنتی‌تراست فرانسه 2020 موید بعد پژوهشی مرکز و انجام پروژه‌هایی از جمله تدوین آیین‌نامه رقابت در بازارهای صوت و تصویر فراگیر که از حیث جامعیت اقتصادی و حقوقی بسیاری از صاحب‌نظران آن را تأیید می‌کنند، نشان از توانمندی عملی مرکز است. همچنین برگزاری رویدادهای متعدد آموزشی و ترویجی از جمله همکاری در طرح شهید احمدی‌روشن بنیاد ملی نخبگان، «نخستین مدرسه تخصصی تنظیم‌گری»، «سلسله نشست‌های چالش‌های رقابت و انحصار در بازارهای دیجیتال»، انتشار یادداشت‌های متعدد تحلیلی در رسانه‌های تخصصی اقتصادی و اقتصاد دیجیتال نشان دهنده  تعهد مرکز به حل مسئله، ترویج ادبیات رقابت و تنظیم‌گری و نیز اصلاح حکمرانی اقتصادی است.